
Το Ινστιτούτο
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης (Ε.Ι.Σ.Α.) Bert Hellinger, είναι ο επίσημος φορέας και εκπρόσωπος της Σχολής της Συστημικής Αναπαράστασης στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Σκοπός του, η παροχή άρτιων συστημικών εκπαιδευτικών, θεραπευτικών/συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και οργανισμούς/επιχειρήσεις/φορείς.
Στόχος του, η ευρεία διάδοση της μεθόδου καθώς και των αξιόπιστων εφαρμοστών της στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ιδρύθηκε από τον Δρα Δημήτρη Σταυρόπουλο, Συστημικό Θεραπευτή ΕΛΕΣΥΘ, EFTA και στελεχώνεται από έγκριτους ψυχολόγους, συστημικούς θεραπευτές και συμβούλους, καθώς και συμβούλους επιχειρήσεων. Από το 2007 διοικείται από την Μυρτώ Κούτρα, Συστημική Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, ΕΕΣ, EAC.
Η Συστημική Αναπαράσταση
Η Συστημική Αναπαράσταση (Σ.Α.) είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο επιστημονικό πεδίο της Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας. Αποτελεί μια εξαιρετικά συνθετική συστημική προσέγγιση, με καταβολές από ολόκληρο το πεδίο της ψυχοθεραπείας, αλλά και από συναφείς επιστήμες.
Θεμελιώθηκε από τον διάσημο Γερμανό ψυχοθεραπευτή & φιλόσοφο Bert Hellinger και εισήχθηκε και ‘ονοματοδοτήθηκε’ στην Ελλάδα από τον φίλο και συνεργάτη του Hellinger από την δεκαετία του ’70, Δρ. Δημήτρη Σταυρόπουλο.
Με εμπνευστή τον Δρα Δημήτρη Σταυρόπουλο, στην Ελλάδα διερευνήθηκε η εφαρμογή της Συστημικής Αναπαράστασης στην ελληνική Μυθολογία και τα Αρχέτυπα, αποτυπώνοντας βιωματικά την θεραπευτική δυναμική των Αρχετύπων, ως ενεργών διαχρονικών καταγραφών του συλλογικού ασυνείδητου, εμπεδώνοντας την αρχαιοελληνική ολιστική αντίληψη για την θεραπεία στην σύγχρονη ψυχοκοινωνική πραγματικότητα.


Το Ελληνικό Παράδειγμα
Στο Ελληνικό Παράδειγμα η συστημική φαινομενολογική προσέγγιση συνδέεται με τα αρχέτυπα, όπως αρχικά εμφανίζονταν στην ελληνική, κυρίως, μυθολογία. Η πρωτότυπη αυτή αναπαραγωγή των αρχετυπικών συμβολικών εικόνων και πεδίων έφερε στην επιφάνεια κρυμμένες τάξεις της ανθρώπινης ύπαρξης, αποκρυπτογραφώντας μια σχεδόν αδιαπέραστη μορφή, αυτό της εξοικείωσης με τις βαθύτερες δυνάμεις του υποσυνειδήτου.Τα αρχέτυπα, διαφαίνεται ότι διαμορφώνουν ένα νέο όριο, όπου οι κατάλληλες συστημικές λύσεις μπορούν να αναδείξουν την γενικευμένη ισχύ τους καθώς και την υπερπολιτισμική επίδρασή τους, ως ένα είδος επιστροφής στην ελληνική αντίληψη της Φιλοσοφίας καθεαυτής ως Θεραπείας.
Κατά την διερεύνηση αυτής της υπόθεσης εργασίας, η στενή συνεργάτιδα του Ινστιτούτου, Μυρτώ-Βασιλική Κούτρα, ανέπτυξε μια ολιστική συμβουλευτική προσέγγιση, την Διασυνδετική Συστημική Προσέγγιση®, με την Συστημική Αναπαράσταση & την εφαρμογή της στην Μυθολογία και τα Αρχέτυπα να αποτελούν κεντρικά εργαλεία εφαρμογής της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στις εφαρμοσμένες επιστήμες και Μ.Α. στην κοινωνιολογία – ψυχολογία – φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Εργάζεται από το 1978 στην Ελλάδα, ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Συστημικός Θεραπευτής και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) και της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ).
Η προσωπική φιλία του από το 1973 με τον Bert Hellinger κατέστησε δυνατή την συμμετοχή του σε όλες τις εξελίξεις της Αναπαράστασης. Εισήγαγε στην Ελλάδα την μέθοδο της Συστημικής Αναπαράστασης, όπως την ονόμασε ο ίδιος, και ίδρυσε το ‘Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης’ Bert Hellinger.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας ‘International Systemic Constellation Association’ (ISCA) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής & επόπτης της Γερμανικής Εταιρίας Συστημικής Αναπράστασης (DGfS). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις και θεραπευτικά εργαστήρια. Έχει αρθρογραφήσει σε ξένα περιοδικά και έχει συγγράψει το βιβλίο Επιστροφή – Αρχέτυπα και Αναπαράσταση (Κλωθώ, 2007).
Η εργασία με τα Αρχέτυπα και η σύνδεση της συστημικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας με την αρχαιοελληνική μυθολογία, τραγωδία και φιλοσοφία εμπεδώνει ήδη την καινοτόμο θεραπευτική πρότασή του, το «Ελληνικό Παράδειγμα». Παράλληλα έχει αναπτύξει την ‘Ομαδική Συνήχηση’, μια προσέγγιση στην διεξαγωγή της Συστημικής Αναπαράστασης, που οργανικά προανήγγειλε και συνδέεται με την ‘Νέα Οικογενειακή Αναπαράσταση’ του Hellinger.

ΜΥΡΤΩ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΑ
Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Είναι επιστήμονας Οργανωσιακής Συμπεριφοράς / Εργασιακής Ψυχολογίας με εξειδίκευση στην Ομαδική Δυναμική με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και Διοίκηση Δημόσιας Υγείας στις Η.Π.Α. Έχει διατελέσει διοικητικό στέλεχος σε νοσοκομεία, κέντρα γηριατρικής φροντίδας, αντικαρκινικά ιδρύματα και άλλους χώρους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα.
Από το 2006 δραστηριοποιείται ως Συστημική Επιχειρησιακή Σύμβουλος/Coach, Trainer και Mentor στον χώρο της Υγείας, της Εκπαίδευσης και των Επιχειρησεων. Το 2007 ολοκλήρωσε την Μετεκπαίδευσή της στην Συστημική Συμβουλευτική με εξειδίκευση στην Βιωματική Συστημική προσέγγιση και έκτοτε εργάζεται ατομικά και ομαδικά, ως Συστημική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με ειδίκευση στην Συστημική Αναπαράσταση.
Από το 2017 είναι πιστοποιημένη συντονίστρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια Συστημικής Αναπαράστασης. Εξειδικεύεται σε θέματα υγείας και επιχειρησιακά συστήματα. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής και της European Association for Counseling. Διατελεί απο το 2019 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.). Για περισσότερα από 15 χρόνια, διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης, στο πλαίσιο του οποίου συντονίζει εργαστήρια, σεμινάρια, εκπαιδεύσεις και retreats. Απο το 2019, ίδρυσε και διοικεί το Ινστιτούτο Συστημικής Συμβουλευτικής & Εκπαίδευσης (Ι.Σ.Σ.Ε.), υπο το οποίο υλοποιούνται τα προγράμματα εκπαίδευσης και θεραπείας/συμβουλευτικής του Ε.Ι.Σ.Α.
Πάθος της, η προώθηση της Ολιστικής Συλλογικής Υγείας, υπό την οπτική των αρχαίων Ελλήνων/Ασκληπιείων για ταυτόχρονη ανανέωση και αρμονία Σώματος, Νου, Πνεύματος.
Αποστολή της, να εμπνέει και να συνοδεύει τους ανθρώπους σε ένα συνειδητό ταξίδι για να επιτύχουν μια υγιή, χαρούμενη και αυτοδυναμωμένη ζωή, συντονισμένη με τη συλλογική σοφία.