Ζω – γραφίζοντας τον Εαυτό και τον Κόσμο

Συντονίστρια: Tζίνα Παναγιωτίδη*, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια ΚΤΨ

 

Η γλώσσα της εικαστικής τέχνης είναι μία παγκόσμια γλώσσα την οποία όλοι αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο. Η δύναμη της εικόνας, των χρωμάτων, των σχημάτων έχει πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι λαοί από παλιά.

Η εικαστική ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί τη μη λεκτική γλώσσα της τέχνης για να εκφραστεί το άτομο αυθεντικά, να απελευθερώσει δυνατά συναισθήματα, να επουλώσει πληγές και ψυχικά τραύματα και να ενισχύσει τρισυπόστατα την υγεία του.

Η κρυφή δύναμη της εικαστικής τέχνης ενισχύει τη ζωή στην ουσία της και αποτελεί ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και αυτοέκφρασης.

Είναι πολλές οι αλήθειες και οι βαθιές επιθυμίες που δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια. Πρόκειται για εκείνες τις αλήθειες και επιθυμίες που δεν έχουμε καν στο συνειδητό μας.  Η δημιουργική διαδικασία μέσω της τέχνης έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει και να εκφράσει αυτές τις κρυφές πτυχές του εαυτού με μη λεκτικό τρόπο.

Μέσω της τέχνης μπορεί να αποτυπωθεί ποικιλία συναισθημάτων, ιδεών, πεποιθήσεων. Έτσι μπορούμε να αναγνωρίσουμε  και να δώσουμε νόημα σε εμπειρίες που δεν μπορούμε ή δεν αντέχουμε να επικοινωνήσουμε με λέξεις.

Η εικαστική ψυχοθεραπεία πολλές φορές θυμίζει «Το ταξίδι για την Ιθάκη». Δεν παίζει ρόλο μόνο το αποτέλεσμα μιας εικόνας αλλά και όλη η διαδικασία της δημιουργίας του. Οι εμπειρίες μιας τέτοιας θεραπευτικής διαδικασίας είναι έντονες. Βαδίζεις πολλές φορές σε απάτητα μονοπάτια ή βουτάς πιο βαθιά στις δικές σου προσωπικές θάλασσες μέσω του ισχυρού εργαλείου της τέχνης.

Το σίγουρο είναι ότι όλη η διαδικασία έχει τρυφερό και ευγενικό χαρακτήρα. Άλλωστε η τέχνη δεν μπορεί να πληγώσει. Σε ταξιδεύει κάθε φορά μέχρι εκεί που εσύ θες και μπορείς να πας!

Συναντήσεις 2023-4Κάθε 2η Παρασκευή, 18:00 – 21:00 μ.μ. (Προσέλευση 17:45 – 18:00)

Έναρξη: Παρασκευή 27/10/2023

 Κόστος Συμμετοχής : 100€ μηνιαίως (Οκτώβριο – Μάϊο)

 • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
  Η Τζίνα Παναγιωτίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά.
  Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένες Τέχνες με μεταπτυχιακό
  στο βιομηχανικό σχεδιασμό από το Middlesex University of London.
  Έχει ολοκληρώσει το 5ετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Εικαστική
  Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.
  Από το 2008 μέχρι το 2018 εκπαιδεύτηκε στη Θεραπευτική Αυτογνωσία.
  Η πρακτική της εμπειρία στην εικαστική ψυχοθεραπεία είναι σε
  ψυχωσικό και σε νευρωσικό πληθυσμό καθώς και σε πληθυσμό με νοητική
  υστέρηση και διαταραχές προσωπικότητας (Νοσοκομείο Ημέρας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε. Πειραιά και σε ιδιωτικά κέντρα).