Super User

Super User

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (Δημήτρης Σταυρόπουλος, 2007)

Το τι σημαίνουν για μας οι τάξεις, το διδαχτήκαμε αρχικά από τους μεγάλους έλληνες τραγικούς ποιητές και φιλοσόφους. Εκείνοι, ανεξάρτητα από τους κυρίαρχους μύθους, κοίταξαν απροκατάληπτα και ανεμπόδιστα το εμφανές… Έτσι, έφτασαν σε αποκαλύψεις, οι οποίες καθορίζουν μέχρι σήμερα τις σκέψεις και τις πράξεις μας…

Ο Δρ Δημήτρης Σταυρόπουλος, με τον οποίο είμαι φιλικά συνδεδεμένος και ο οποίος με συνόδεψε για μεγάλο διάστημα στο δρόμο που οδήγησε σ’αυτές τις γνώσεις, θέλησε να τις μεταφέρει στο ελληνικό κοινό…
Συζητώντας συχνά μαζί μου για τις ελληνικές τραγωδίες, μου υπέδειξε τους συσχετισμούς ανάμεσα στις τραγωδίες και στις τραγικές εμπλοκές στις οικογένειες. Έχει διακρίνει πως, ό,τι καταλογιζόταν στους θεούς, δεν είναι άλλο από την επίδραση στην ψυχή των κρυμμένων τάξεων της αγάπης, που φέρνει στο φως η οικογενειακή αναπαράσταση.

 

 ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ (Bert Hellinger, 2007)

Σε αυτό το βιβλίο ‘περισσότερο’ σημαίνει ‘ουσιαστικό’. Περισσότερο είναι αυτό που εξυπηρετεί την ζωή και την ευτυχία που διαρκεί. Ποια ευτυχία διαρκεί; Η ευτυχία που μέσα μας αισθάνεται πλήρης, γιατί την σεβόμαστε και την μοιραζόμαστε.
Πώς την μοιραζόμαστε ; Με το να είμαστε καλοπροαίρετοι προς τους άλλους ανθρώπους και να επιθυμούμε το καλό τους από κάθε άποψη. Έτσι χαίρεται η ευτυχία μας. Αισθάνεται καλά μέσα μας και θέλει και εμείς να είμαστε καλά - σε διαρκή πληρότητα.
Το τι σημαίνει καλή πρόθεση και τι οδηγεί σε αυτή, το μαθαίνουμε με έναν ιδιαίτερα όμορφο τρόπο στην οικογενειακή αναπαράσταση.
Σε αυτό το βιβλίο συγκέντρωσα εύκολα και κατανοητά αυτό που έχει αποκαλύψει η συστημική αναπαράσταση μέχρι σήμερα σχετικά με την ευτυχία που διαρκεί. Περιγράφω κυρίως αυτό που έφερε στο φως σχετικά με την ζωή και την αγάπη. Σε αυτό το βιβλίο, οι λέξεις φτάνουν βαθιά στην ψυχή και την κινητοποιούν άμεσα. Την θέτουν σε μια κίνηση αγάπης που διαρκεί. Και πώς παραμένει η ψυχή σε αυτήν την κίνηση; Με την ευτυχία που διαρκεί.

 

 Η ΚΡΥΦΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (Bert Hellinger, G. Weber και H. Beaumont, 2002)

Το βασικό εγχειρίδιο Σ.Α. από τον ίδιο τον Bert Hellinger και τους πρώτους συνεργάτες του.
Ο αναγνώστης προσκαλείται να αναγνωρίσει τις νομοτέλειες που διέπουν τα συστήματα, την δυναμική στην συγκρότηση της οικογένειας και στις θέσεις των μελών της διαγενεαλογικά.

 

 

Η Συστημική Επιστήμη είναι μια εξέλιξη της θεωρίας των Συστημάτων και της Κυβερνητικής, που εμφανίστηκαν στη δεκαετία του ’40 και προσανατόλισαν την ψυχολογική ματιά από το άτομο στο ‘όλον’ και από τις προσωπικές ιδιότητες στις σχέσεις. Η επιστήμη αυτή τροφοδότησε με σειρά μοντέλων την ατομική και οικογενειακή θεραπεία διεθνώς.

Η μέθοδος της Συστημικής Αναπαράστασης εφαρμόζεται από το 1999 και διδάσκεται στο Ε.Ι.Σ.Α, που ιδρύθηκε και προεδρεύεται από τον Δημήτρη Σταυρόπουλο, μαθητή, συνοδοιπόρο και φίλο από το 1973 του θεμελιωτού της μεθόδου Bert Hellinger, ο οποίος και του ανέθεσε την εκπροσώπηση της μεθόδου στην Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Πέραν της θεραπευτικής / συμβουλευτικής εφαρμογής της μεθόδου και της μετεκπαίδευσης στη Συστημική Αναπαράσταση, το ΕΙΣΑ προωθεί τη διερεύνηση Αρχετύπων της Μυθολογίας και της Τραγωδίας μέσω της Συστημικής Αναπαράστασης. Το υλικό που έχει συλλεγεί και τα διαρκώς καινοτομικά ευρήματα αυτής της συνεχούς αναζήτησης οδηγούν σε μιαν ελληνική πρόταση στη διεθνή θεραπευτική κοινότητα, που έχει ήδη κατατεθεί και παρουσιαστεί σε διεθνή Συνέδρια από το 1997.

Η εργασία με τα Αρχέτυπα έχει συμβάλει και σε μια διεύρυνση της διαδικασίας στην Συστημική Αναπαράσταση. Η παραδοσιακή ομαδική ψυχοθεραπεία έχει εξελιχθεί σε ψυχοθεραπεία μέσω της ομάδας με την αξιοποίηση των συναισθημάτων μέθεξης όλων των παρισταμένων. Η ερευνητική φύση της εργασίας αυτής μας επέτρεψε να ενθαρρύνουμε την αυτόβουλη συμμετοχή των παριστάμενων στην αναπαράσταση του αρχετυπικού συστήματος, σύμφωνα με την αίσθηση μέθεξης που δημιουργείται. Αυτό το πειραματικό, αρχικά ‘άνοιγμα’ οδήγησε σε άφθονες θετικές εμπειρίες και συμπεράσματα και, εν τέλει, στην υιοθέτηση από την μεριά μας αυτού που αποκαλούμε ‘Ομαδική Συνήχηση’ και που έχουμε ήδη παρουσιάσει από το 2002 σε διεθνή συνέδρια με εξαιρετική απήχηση.

Η πρωτότυπη αυτή αναπαραγωγή των αρχετυπικών συμβολικών εικόνων και πεδίων, φαίνεται να διαπερνά τους αιώνες και να μας συνδέει με τις απώτατες ρίζες μας που αναδύονται ως ζώντα και ενεργά, άρα και επιδεκτικά μεταβολών, στοιχεία μέσα μας.
Έτσι, τα Αρχέτυπα αναδεικνύονται σε εργαλείο θεραπευτικής προσέγγισης και σε ένα είδος επιστροφής στην ελληνική αντίληψη της Φιλοσοφίας καθεαυτής ως Θεραπείας.
Ακολουθώντας την διεθνή τάση αναζήτησης ‘Αλλαγής Παραδείγματος’, ονομάσαμε αυτή την προσέγγιση  ‘Το Ελληνικό Παράδειγμα’.

Page 1 of 2

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης (Ε.Ι.Σ.Α.) Bert Hellinger

 

  • Διεύθυνση: Μουσών 1 (Κηφισίας & Κατεχάκη/μετρό Πανόρμου),
    11524 (1ος ορ.) 
  • Tηλ/Φαξ: 210 6710228, 697 224 5452
  • Email: info@anaparastasi.gr
  • Δείτε στο χάρτη

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…