ΑΡΧΕΤΥΠΑ - ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Πέραν της θεραπευτικής / συμβουλευτικής εφαρμογής της μεθόδου και της μετεκπαίδευσης στη Συστημική Αναπαράσταση, το ΕΙΣΑ προωθεί τη διερεύνηση Αρχετύπων της Μυθολογίας και της Τραγωδίας μέσω της Συστημικής Αναπαράστασης. Το υλικό που έχει συλλεγεί και τα διαρκώς καινοτομικά ευρήματα αυτής της συνεχούς αναζήτησης οδηγούν σε μιαν ελληνική πρόταση στη διεθνή θεραπευτική κοινότητα, που έχει ήδη κατατεθεί και παρουσιαστεί σε διεθνή Συνέδρια από το 1997.

Η εργασία με τα Αρχέτυπα έχει συμβάλει και σε μια διεύρυνση της διαδικασίας στην Συστημική Αναπαράσταση. Η παραδοσιακή ομαδική ψυχοθεραπεία έχει εξελιχθεί σε ψυχοθεραπεία μέσω της ομάδας με την αξιοποίηση των συναισθημάτων μέθεξης όλων των παρισταμένων. Η ερευνητική φύση της εργασίας αυτής μας επέτρεψε να ενθαρρύνουμε την αυτόβουλη συμμετοχή των παριστάμενων στην αναπαράσταση του αρχετυπικού συστήματος, σύμφωνα με την αίσθηση μέθεξης που δημιουργείται. Αυτό το πειραματικό, αρχικά ‘άνοιγμα’ οδήγησε σε άφθονες θετικές εμπειρίες και συμπεράσματα και, εν τέλει, στην υιοθέτηση από την μεριά μας αυτού που αποκαλούμε ‘Ομαδική Συνήχηση’ και που έχουμε ήδη παρουσιάσει από το 2002 σε διεθνή συνέδρια με εξαιρετική απήχηση.

Η πρωτότυπη αυτή αναπαραγωγή των αρχετυπικών συμβολικών εικόνων και πεδίων, φαίνεται να διαπερνά τους αιώνες και να μας συνδέει με τις απώτατες ρίζες μας που αναδύονται ως ζώντα και ενεργά, άρα και επιδεκτικά μεταβολών, στοιχεία μέσα μας.
Έτσι, τα Αρχέτυπα αναδεικνύονται σε εργαλείο θεραπευτικής προσέγγισης και σε ένα είδος επιστροφής στην ελληνική αντίληψη της Φιλοσοφίας καθεαυτής ως Θεραπείας.
Ακολουθώντας την διεθνή τάση αναζήτησης ‘Αλλαγής Παραδείγματος’, ονομάσαμε αυτή την προσέγγιση  ‘Το Ελληνικό Παράδειγμα’.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης (Ε.Ι.Σ.Α.) Bert Hellinger

 

  • Διεύθυνση: Μουσών 1 (Κηφισίας & Κατεχάκη/μετρό Πανόρμου),
    11524 (1ος ορ.) 
  • Tηλ/Φαξ: 210 6710228, 697 224 5452
  • Email: info@anaparastasi.gr
  • Δείτε στο χάρτη

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…